logo Go to Home Page
| Paříž

Dekarbonizace evropských rafinérií: První podepsaná dohoda mezi společnostmi TotalEnergies a Air Products o dodávkách zeleného vodíku

Společnosti TotalEnergies a Air Products podepsaly 15letou dohodu o ročních dodávkách 70 000 tun zeleného vodíku v Evropě počínaje rokem 2030. Tato první dlouhodobá dohoda navazuje na výzvu společnosti TotalEnergies k předkládání nabídek na dodávky 500 000 tun zeleného vodíku ročně pro dekarbonizaci evropských rafinérií společnosti TotalEnergies. 

Na základě této dohody bude společnost Air Products dodávat do severoevropských rafinerií společnosti TotalEnergies zelený vodík z globální dodavatelské sítě společnosti Air Products. Tento vodík zabrání vzniku přibližně 700 000 tun CO2 ročně. Smlouva uzavřená se společností Air Products je prvním krokem k dosažení cíle společnosti TotalEnergies snížit do roku 2030 čisté emise skleníkových plynů z provozovaných ropných a plynových operací (rozsah 1+2) o 40 % ve srovnání s rokem 2015.

Předseda, prezident a generální ředitel společnosti Air Products Seifi Ghasemi a Patrick Pouyanné, předseda představenstva a generální ředitel společnosti TotalEnergies

Download Image

Společnost Air Products, celosvětový lídr v oblasti dodávek vodíku, je na prvním místě a věnovala více než 15 miliard dolarů na skutečné rozsáhlé projekty energetické transformace a zahájila několik velkých nízkouhlíkových vodíkových projektů ve světě, což z ní činí předního a spolehlivého dodavatele.

„Tato dohoda se společností Air Products, která je první podepsanou dohodou na základě výzvy k podávání nabídek vyhlášené v loňském roce, je odrazovým můstkem k našemu cíli dekarbonizovat do konce desetiletí vodík používaný v rafineriích společnosti TotalEnergies v severní Evropě. Jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat se společností Air Products, která je pod vedením Seifiho Ghasemiho průkopníkem v oblasti nízkouhlíkové výroby vodíku. Nabídkou dlouhodobých dohod s našimi šesti rafineriemi a dvěma biorafineriemi v Evropě opět prokazujeme, že jsme schopni být průkopníky energetického přechodu a přispět ke vzniku ekologického vodíkového průmyslu. „Jsme také rádi, že můžeme rozšířit naše partnerství se společností Air Products tím, že se sami staneme dodavatelem zelené energie pro Air Products a přispějeme k jejímu vlastnímu plánu dekarbonizace,“ řekl Patrick Pouyanné, předseda představenstva a generální ředitel společnosti TotalEnergies

„Jedna z největších energetických společností na světě se dnes zavázala používat obnovitelný vodík k dekarbonizaci svých rafinérií v severní Evropě a my ve společnosti Air Products jsme poctěni a hrdí na to, že můžeme být výrobcem a dodavatelem potřebného zeleného vodíku,“ řekl předseda, prezident a generální ředitel společnosti Air Products Seifi Ghasemi. Seifi Ghasemi poznamenal, že společnost Air Products se vydala na cestu výroby čistého vodíku před sedmi lety, a dodal: „Vždycky jsme věřili, že pokud zpřístupníme čistý vodík v komerčním měřítku, bude po něm poptávka. Tato smlouva potvrzuje naši dlouhodobou strategii. Je zřejmé, že poptávka po něm tu je, a jak budeme postupovat vpřed, výrazně poroste a bude hrát zásadní roli při dekarbonizaci těžkého průmyslu a dalších odvětví. Chtěl bych také vyjádřit svůj obdiv k vizi a odvaze pana Patricka Pouyanneho, který se jako první zasadil o vytvoření čistší budoucnosti pro svět.“

Společnosti TotalEnergies a Air Products zároveň podepsaly memorandum o porozumění týkající se dodávek energie z obnovitelných zdrojů, které zahrnuje podpis první smlouvy o nákupu energie (PPA) na 150 MW vyrobených v solárním projektu v Texasu. Strany také plánují společně prozkoumat další příležitosti PPA ve Velké Británii, Polsku a Francii. Tato dohoda, která posiluje partnerství mezi společnostmi TotalEnergies a Air Products, přispěje k plánu dekarbonizace společnosti Air Products a je v souladu s integrovanou strategií společnosti TotalEnergies v oblasti elektrické energie v celém hodnotovém řetězci. 

TotalEnergies a dekarbonizace evropských rafinérií
Společnost TotalEnergies se zavázala snižovat uhlíkovou stopu při výrobě, přeměně a dodávkách energie svým zákazníkům. Jedním z nástrojů, které společnost určila, je využití zeleného nebo nízkouhlíkového vodíku k dekarbonizaci svých evropských rafinérií, což by mělo pomoci snížit do roku 2030 emise CO2 přibližně o pět milionů tun ročně. 

Společnost se snaží plně dekarbonizovat vodík používaný v evropských rafinériích a v září 2023 zahájila výběrová řízení na dodávku 500 000 tun zeleného vodíku ročně. 


O společnosti TotalEnergies
TotalEnergies je globální integrovaná energetická společnost, která vyrábí a prodává energie: ropu a biopaliva, zemní plyn a ekologické plyny, obnovitelné zdroje a elektřinu. Více než 100 000 našich zaměstnanců usiluje o to, aby co nejvíce lidí mělo k dispozici spolehlivější, cenově dostupnější a udržitelnější energii. Společnost TotalEnergies, která působí ve zhruba 120 zemích, staví udržitelnost do centra své strategie, projektů a činností.

Upozornění
Pojmy „TotalEnergies“, „společnost TotalEnergies“ nebo „Společnost“ se v tomto dokumentu používají k označení společnosti TotalEnergies SE a konsolidovaných subjektů, které jsou přímo nebo nepřímo ovládány společností TotalEnergies SE. Podobně mohou být slova „my“, „nás“ a „naše“ použita pro označení těchto subjektů nebo jejich zaměstnanců. Subjekty, v nichž má TotalEnergies SE přímý nebo nepřímý podíl, jsou samostatné právní subjekty. Tento dokument může obsahovat výhledové informace a prohlášení, které vycházejí z řady ekonomických údajů a předpokladů učiněných v daném ekonomickém, konkurenčním a regulačním prostředí. V budoucnu se mohou ukázat jako nepřesné a podléhají řadě rizikových faktorů. Společnost TotalEnergies SE ani žádná z jejích dceřiných společností nepřebírá povinnost veřejně aktualizovat jakékoli výhledové informace nebo prohlášení, cíle či trendy obsažené v tomto dokumentu, ať už v důsledku nových informací, budoucích událostí nebo jinak. Informace o rizikových faktorech, které mohou ovlivnit finanční výsledky nebo činnost společnosti TotalEnergies, jsou uvedeny v nejnovějším registračním dokumentu, jehož francouzskou verzi předkládá společnost TotalEnergies SE francouzskému orgánu pro cenné papíry Autorité des Marchés Financiers (AMF), a ve formuláři 20-F předloženém Komisi pro cenné papíry Spojených států amerických (SEC).

O společnosti Air Products
Air Products (NYSE:APD ) je přední světová společnost v oblasti průmyslových plynů, která působí již více než 80 let a která se zaměřuje na energetiku, životní prostředí a rozvíjející se trhy. Společnost má dva pilíře růstu řízené udržitelností. Společnost Air Products zajišťuje základní průmyslové plyny, související zařízení a odborné znalosti pro aplikace u zákazníků v desítkách průmyslových odvětví, včetně rafinérského, chemického, kovodělného, elektronického, výrobního a potravinářského průmyslu. Společnost také vyvíjí, projektuje, staví, vlastní a provozuje některé z největších světových projektů na výrobu čistého vodíku, které podporují přechod na nízkouhlíkovou a bezuhlíkovou energii v odvětví těžké dopravy a průmyslu. Kromě toho je společnost Air Products světovým lídrem v oblasti dodávek technologií a zařízení pro zpracování zkapalněného zemního plynu a celosvětově dodává turbosoustrojí, membránové systémy a kryogenní zásobníky.

Ve fiskálním roce 2023 měla společnost tržby ve výši 12,6 miliardy USD z operací v přibližně 50 zemích a má současnou tržní kapitalizaci více než 50 miliard USD. Přibližně 23 000 nadšených, talentovaných a angažovaných zaměstnanců z různých oborů se řídí vyšším cílem společnosti Air Products – vytvářet inovativní řešení, která prospívají životnímu prostředí, zvyšují udržitelnost a mění představy o tom, co je možné, aby řešili výzvy, jimž čelí zákazníci, komunity a celý svět. Další informace najdete na stránkách www.airproducts.com nebo nás můžete sledovat v síti LinkedIn, X, Facebook nebo Instagram.

Upozornění
Tato zpráva obsahuje „výhledová prohlášení“ v rámci ustanovení o bezpečném přístavu zákona o reformě soudních sporů týkajících se soukromých cenných papírů z roku 1995. Tato výhledová prohlášení vycházejí z očekávání a předpokladů vedení společnosti k datu vydání této zprávy a nejsou zárukou budoucích výsledků. Přestože jsou výhledová prohlášení učiněna v dobré víře a na základě předpokladů, očekávání a prognóz, které vedení společnosti považuje za přiměřené na základě aktuálně dostupných informací, skutečná výkonnost a finanční výsledky se mohou od prognóz a odhadů uvedených ve výhledových prohlášeních podstatně lišit v důsledku mnoha faktorů, včetně rizikových faktorů popsaných v naší výroční zprávě na formuláři 10-K za fiskální rok končící 30. září 2023 a dalších faktorů zveřejněných v našich dokumentech pro Komisi pro cenné papíry a burzy. S výjimkou případů vyžadovaných zákonem se zříkáme jakékoli povinnosti nebo závazku aktualizovat nebo revidovat jakákoli výhledová prohlášení obsažená v tomto dokumentu tak, aby odrážela jakoukoli změnu předpokladů, přesvědčení nebo očekávání nebo jakoukoli změnu událostí, podmínek nebo okolností, na nichž jsou taková výhledová prohlášení založena.