Časté otázky týkající se oxidu uhličitého
Proč se oxid uhličitý používá při balení v ochranné atmosféře (MAP)?
Oxid uhličitý (CO₂) zabraňuje růstu většiny aerobních bakterií a plísní. Obecně řečeno, čím vyšší je koncentrace CO₂, tím delší je trvanlivost. CO₂ se však snadno vstřebává v tucích a ve vodě – proto většinu potravin absorbuje CO₂. Nadměrná koncentrace CO₂ v MAP může způsobit zkažení chuti, ztrátu šťávy odkapem a zhroucení balení. Je tedy nutné přesně vyvážit obsah CO2 pro dosažení komerčně přijatelné trvanlivosti výrobku a míru, do které lze ještě tolerovat vedlejší účinky. Pokud se pro kontrolu růstu bakterií a plísní vyžaduje CO₂, doporučuje se minimálně 20%.
Už jste navštívili náš web? MAP stránku?
Proč se CO₂ používá k Remineralizace v pitné vodě?
Proč je CO₂ určen pro regulaci pH nebo jeho neutralizaci?
Co je suchý led?
Proč se CO₂ používá k přípravě nápojů a pivu?
Jaká je identifikace látky?
- Chemický vzorec: CO₂
- Synonyma: Oxid uhličitý, Anhydrid uhličitý, Plynná kyselina uhličitá, Anhydrid uhlíku
- Registrační číslo REACH: uvedeno v příloze IV / V REACH, vyňato z registrace
- Použití látky/směsi: obecný průmysl